corso18-2

Culemborg en Geldermalsen grote winnaars Fruitcorso
corso18-1Culemborg heeft met Vrouwenoproer 1650 de 58e editie van het Fruitcorso gewonnen. De prijs voor de beste jeugdwagen ging naar Geldermalsen met Royel.NL. De RABO-publieksprijs bij de grote wagens ging naar Oude besjes van Buren, terwijl de jeugd van Geldermalsen ook hier als eerste eindigde.
In totaal bezochten afgelopen weekeinde bijna 65.000 bezoekers het oogstfeest van FruitDelta Rivierenland. De organisatie verwacht na drie dagen tussen de 70.000 en 75.000 bezoekers te eindigen. Voorzitter Rian Verwoert van Stichting 4-Stromenland is tevreden: ,,Het was een prachtig corso. Corso by Night bleek een voltreffer, we krijgen alleen maar lovende reacties. Een geweldige prestatie van alle clubs en alle vrijwilligers. We hebben financieel een basis kunnen leggen voor het volgende jaar, daar zijn we heel blij mee. En we hebben enorm geluk gehad met het weer. Zondag was ook een topdag met bijna 25.000 mensen op het evenemententerrein en de KTSM-braderie.’’

Grote wagens
Bij de grote wagens baarde Culemborg opzien met een indrukwekkende wagen met veel figuratie: woedende vrouwen, die het gemeentehuis aanvielen, een ontwerp van Thea van Daalen en Pieter Meeuwissen. Maas en Waal met de fraaie wagen Paddo’s (met twee totaal verschillende kanten) eindigde als tweede. Juwelendief van ontwerper Sjors Kessels van Drumpt legde beslag op de derde plaats. Buren, die de laatste drie jaar het corso won, werd vierde. De ontwerpers Jochem Schoots en Dennis Voorendt pakten dus wel de RABO-publieksprijs. Deze prijs werd uitgereikt door Hans van Zuijdam, directievoorzitter Rabobank West Betuwe. Culemborg eindigde bij het publiek als tweede, vlak voor Drumpt. In totaal werden 1200 stemmen geteld.

Jeugdwagens
De kikkerkoning en konining van de jeugdwagen van Geldermalsen kreeg aanvankelijk strafpunten vanwege te laat binnenkomen. Bovendien brak de zwaan onderweg af. Toch behaalde de corsoclub van ontwerper Bert van Erkom de eerste prijs. Tweede eindigde e-Lissy-world van Culemborg. De derde prijs ging naar Ondergronds van jeugd Zoelen. De RABO-publieksprijs ging eveneens naar Geldermalsen, gevolgd door Tiel (Zeesterren) en Zoelen (Ondergronds).

Onthulling prijs
Vlak voordat het corso op zaterdag begon, werd de nieuwe prijs voor de grote wagens onthuld. Nadat corsoclub Buren vorig jaar voor de derde keer op rij won, mocht die club de Toef behouden. De nieuwe prijs, Lof van de Jury geheten, is ontworpen door George Brand, bestuurslid van Stichting 4-Stromenland en oud-ontwerper van corsowagens. Dankzij de belangeloze inzet van bronsgieterij Stijlaart en Natuursteen Van Luijn is er een prachtig beeld ontstaan.

Corso by Night
Voor het eerst in de historie van het Fruitcorso werd zaterdag een avondronde gehouden, oftewel Corso by Night. De eerste editie heeft gezien de reacties alle verwachtingen overtroffen. De clubs hadden heel er heel veel werk van gemaakt om de toeschouwers te verrassen. In een feeërieke sfeer kwamen de wagens prachtig tot hun recht. De kaasfabriek van Kerk-Avezaath won de verlichtingsprijs. Voor de ontwerpers Leon Gerritse en Tim van Dulmen een enorme opsteker na de tiende plaats eerder op de dag. De jury bekroonde deze wagen ‘omdat hij goed en duidelijk uitgelicht was en de bezoekers meenam in het verleden en je het gevoel kreeg van een oude kaasfabriek’.
Neerijnen pakte eveneens uit met een verlichte wagen (Yin Yang Expierence) van John van Beem, maar moest genoegen nemen met een tweede plaats. De derde plaats ging naar Maas en Waal en Buren. Bij de jeugd ging de eerste prijs naar Tiel (Zeesterren), gevolgd door Drumpt (Huisvogels) en Culemborg (e-Lissy World).

Uitslag Fruitcorso 2018 Grote wagens, (tussen haakjes publieksprijs)
1. Culemborg 320,3 (2), 2. Maas en Waal 300,8 (8), 3. Drumpt 296,2 (3), 4. Buren 292,2 (1), 5. Maurik 274,3 (7), 6. Neerijnen 260,1 (4), 7. Zoelen 237,4 (10), 8. Geldermalsen 236,4 (6), 9. Tiel 221,9 (5), 10. Kerk-Avezaath 210,7 (9), 11. Echteld 191,4 (11), 12. Buurmalsen-Tricht 188,5 (12).
Jeugdwagens
1. Geldermalsen 282 (1), 2. Culemborg 279 (6), 3. Zoelen 266 (3), 4. Tiel 261 (2), 5. Drumpt 239 (4), 6. Passewaaij 238 (5).

Mozaïeken
De publieksprijs bij de mozaïeken ging naar de JP van den Bentstichting met Appelpop. Eerder werd al bekend dat KTSM de winnaar was, gevolgd door Corsokwartet en RSG Lingecollege.