Het gaat ‘goed tot zeer goed’met de agribusiness en logistiek in de Regio Rivierenland. Die plezierige boodschap had onderzoeker Herman Agricola van Wageningen Universiteit dinsdag voor regionale bestuurders in Tiel. In beide sectoren – die samen met recreatie de drie speerpunten vormen van Rivierenland – heeft de regio aanmerkelijk beter gepresteerd dan de rest van Nederland en Gelderland.

Speerpunten
,,We hebben dus de juiste speerpunten gekozen”, constateert Regiovoorzitter Hans Beenakker tevreden. ,,Het is nu zaak dat we deze positieve boodschap meer uitdragen. Naar de provincie, investeerders en onze gemeenteraden. We zitten op de goede weg. Het zou goed zijn als we de provincie er met deze wetenschappelijk onderbouwde cijfers op kunnen wijzen dat investeren in Rivierenland heel zinvol en effectief is.”

Fruitteelt
De agribusiness was in 2015 goed voor 12.640 banen in Rivierenland, de logistieke sector voor 8.100 banen. In beide sectoren is het aantal banen relatief veel hoger dan landelijk en in Gelderland het geval is. Bij de fruitteelt, die qua waarde veruit het belangrijkst is, is al jaren sprake van een constante groei. Een kwart van al het fruit in Nederland komt uit Rivierenland. Dat geldt overigens ook voor paddenstoelen.

Uit de Gelderlander door Eric Wijnacker